Hogewoning:
duurzaam & sociaal

Een duurzame groothandel in woonaccessoires die producten levert tegen goede, eerlijke prijzen. Hoe doet Hogewoning dat? Het korte antwoord: door onze jarenlange ervaring in de sector, goede band met betrouwbare toeleveranciers en de wil om onszelf steeds te verbeteren.

DUURZAAMHEID VOOROP BIJ SAMENWERKING HOGEWONING EN GREEN BY BLUE

Hogewoning B.V. is dit jaar gestart met het ontwikkelen en uitrollen van een duurzaamheidsstrategie. Om dit te bereiken werken we sinds maart 2023 nauw samen met de adviseurs van ‘Green by Blue.’

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Hogewoning met Green by Blue

‘’Bij Green by Blue richten we ons op vooruitstrevende ondernemers door hen te inspireren met passie, moed en openheid. Wij helpen de duurzaamheidsdoelstellingen van ondernemers concreet te benoemen, becijferen en behalen. Wij ontwikkelen plannen, helpen uitvoeren, onderbouwen en onderzoeken, zodat we samen zoveel mogelijk positieve impact kunnen maken.’’

Duurzaamheid is een onderwerp wat we niet meer weg kunnen en willen denken. We delen graag de stappen die we hebben gezet en nemen onze klanten en partners mee in onze prestaties. Ons doel is om in een duurzaamheidsverslag onze prestaties vast te leggen. Vanaf 2025 is dit bij wet verplicht volgens de ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (CSRD). We hebben met onze stakeholders gesproken over de impact die wij maken op het gebied van Environment, Social en Governance. Met elkaar hebben we verschillende, materiële thema’s bepaald die we door gaan vertalen in onze duurzaamheidsstrategie. Daarnaast kijken we met de duurzaamheidsadviseurs van ‘Green by Blue’ hoe we onze maatschappelijke impact meetbaar kunnen maken en deze resultaten periodiek gaan rapporteren. Ons streven is om over 2024 het eerste duurzaamheidsverslag op te stellen.

DUURZAAMHEID STAAT CENTRAAL BIJ HOGEWONING

Milieu

Strenge controle op verantwoorde grondstoffen.

Verpakkingen

Steeds minder plastic, FSC papier en efficiënt vervoer.

Mensen

Een eerlijk loon en goede arbeids- omstandigheden.

Goede doelen

Hogewoning draagt een deel van haar winst af.

Milieu

Strenge controle op verantwoorde grondstoffen.

Verpakkingen

Steeds minder plastic, FSC papier en efficiënt vervoer.

Mensen

Een eerlijk loon en goede arbeids- omstandigheden.

Goede doelen

Hogewoning draagt een deel van haar winst af.

MILIEU

We willen niet dat de grondstoffen voor onze woonaccessoires en decoratieartikelen de natuurlijke (energie)bronnen uitputten of het milieu onnodig belasten.

We eisen van producenten dat ze de herkomst van het hout in onze decoratiematerialen controleren. Ze moeten kunnen aantonen dat het legaal hout is, afkomstig uit bossen die een kapvergunning hebben. Onze ambitie is om binnen enkele jaren alleen hout en papier te gebruiken in onze producten dat FSC-gecertificeerd is. Jaarlijks ondergaan we een audit zodat we FSC-gecertificeerd kunnen blijven. Onze FSC-keten wordt tijdens de audit volledig gecontroleerd. Als onze klanten dat willen, garanderen we dat we FSC-gecertificeerd hout in het product hebben verwerkt en kunnen we het keurmerklogo op de verpakking zetten.

Bovendien zetten we ons in voor het gebruik van eerlijk katoen met het Better Cotton Initiative (BCI) en gerecycled textiel volgens de Global Recycled Standard (GRS). Zo dragen we bij aan duurzaamheid en verantwoorde productiepraktijken. Al onze producten voldoen aan de Europese wetgeving voor de registratie, evaluatie, autorisatie en restrictie van chemische stoffen, de zogenaamde REACH-criteria.

Als duurzame groothandel gaat Hogewoning soms verder dan wettelijk vereist is. Hierdoor garanderen wij mooie én veilige producten. We laten dit testen door de gerenommeerde onafhankelijke bedrijven TÜV Rheinland en SGS.

We zijn lid van Citeo en zetten ons in om onze verpakkingen zo goed mogelijk te recyclen.

Congres-Optimaal-Presteren-bij-TÜV-Rheinland
FR289536_01GYCP
Congres-Optimaal-Presteren-bij-TÜV-Rheinland
Hogewoning_duurzaam_Sustainable_FSC_C117418

FSC, wat is dat precies?

Het FSC-keurmerk garandeert dat de grondstof voor papier en karton uit verantwoord beheerde bossen komt. Deze zijn vaak speciaal voor dit doel aangelegd. Zo sparen we de oerbossen en weten we zeker dat er geen tropisch regenwoud is gekapt om plantages aan te leggen. Het FSC-keurmerk bestaat sinds 1993 en is wereldwijd dé standaard voor verantwoord bosbeheer.

SLIMME VERPAKKINGEN

In onze hele keten zijn we bezig plastic te verbannen als transportverpakking. In plaats daarvan gebruiken we gerecycled papier en/of FSC gecertificeerd karton en papier. We blijven scherp op mogelijkheden om onszelf verder te verduurzamen. Zo gebruiken we geen nietjes meer zodat we het karton en papier na transport makkelijker kunnen recyclen.

Ook het transport zelf wordt steeds duurzamer. We pakken onze artikelen met zorg in en doen dat zo efficiënt mogelijk. Dat begint al bij het ontwerp. Een kleine aanpassing in een design scheelt veel ‘lucht’ in een verpakking. En al die kleine beetjes ‘lucht’ schelen een hoop ruimte in dozen, op pallets en in containers. Zo sparen we het milieu én besparen we op kosten.

Daarnaast zijn we trots te vermelden dat we gebruikmaken van duurzaam transport, waarbij we verschepen met Green Fuel. Dit draagt bij aan de vermindering van onze ecologische voetafdruk en onderstreept ons streven naar milieubewustzijn in al onze bedrijfsprocessen.

Arbeidsomstandigheden

Duurzaamheid gaat voor Hogewoning verder dan alleen het klimaat. Het welzijn en de gezondheid van mensen die onze producten maken, vinden we minstens zo belangrijk.

Veel van onze producten worden gemaakt in China en India. Wij werken nauw samen met onze collega’s en leveranciers in die landen. De collega’s van de inkoopkantoren houden onze normen én waarden in de gaten. Ze letten erop dat alle artikelen van een constante hoge kwaliteit zijn en op een duurzame, eerlijke manier gemaakt worden.

Dat betekent onder andere dat er geen kinderarbeid aan te pas komt en de mensen die onze producten maken kunnen rekenen op een eerlijk loon en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Door onze efficiënte werkwijze en volume-inkoop kunnen we kwalitatieve producten inkopen tegen een goede prijs. Desgewenst verstrekken we onze afnemers de benodigde informatie over onze toeleveranciers. 

Duurzame Praktijken bij Hogewoning - MVO Focus
Samenwerken aan MVO bij Hogewoning

Om dit te waarborgen moeten onze leveranciers buiten Nederland lid zijn van BSCI met een minimale score van C en in uitzonderlijke gevallen beschikken over een Sedex- of SA8000-certificering.

Hogewoning is lid van Amfori BSCI en Amfori BEPI. Amfori BSCI is een initiatief van retailers en importeurs die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden binnen de productieketen. Hogewoning is hierin een actieve deelnemer. We laten regelmatig kwaliteitsonderzoeken uitvoeren bij onze productielocaties. In de onderzoeksrapporten staan aanbevelingen hoe het bedrijf de arbeidsomstandigheden (‘sociale standaarden’) kan verbeteren of beter na kan leven. Wanneer nodig adviseren en ondersteunen we onze toeleveranciers hierin, zodat de hele keten steeds een stukje duurzamer en socialer wordt.

Samenwerken aan MVO bij Hogewoning
Groothandel woonaccessoires_House of Brands_Hogewoning

Plezier in je werk

Natuurlijk willen we ook op een verantwoorde en sociale manier omgaan met onze collega’s op kantoor. De menselijke maat staat bij ons centraal: respect voor elkaar en goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat maakt Hogewoning tot een sterk (familie)bedrijf waar het fijn werken is.

De Amfori BSCI Code of Conduct

De Amfori BSCI Code of Conduct beschrijft de basisprincipes van ethisch gedrag en goed werkgeverschap waar onze leveranciers zich aan moeten houden.

 • Geen discriminatie, op welke grond dan ook;
 • Een eerlijk loon, tijdig betaald;
 • Fatsoenlijke werktijden, met een vergoeding voor incidenteel overwerk;
 • Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en – waar van toepassing- leefruimte;
 • Geen kinderarbeid;
 • Speciale bescherming voor jonge werknemers (geen gevaar voor hun gezondheid of ontwikkeling, geen nachtwerk of werktijden die hun kans op onderwijs beperken);
 • Werknemers mogen zich verenigen of aansluiten bij een vakbond;
 • Werkgevers sluiten een ongevallenverzekering af voor werknemers en zorgen voor adequate medische voorzieningen en waar nodig beschermende kleding;
 • Werknemers weten vooraf wat de aard van hun werk inhoudt, wat hun rechten zijn, hun werktijden en het bijbehorende salaris. Dit wordt vastgelegd in een rechtsgeldige arbeidsovereenkomst;
 • Geen gedwongen arbeid, mensenhandel, lichamelijke of geestelijke mishandeling;
 • Bescherming van het milieu, de leefgemeenschap en natuurlijke hulpbronnen;
 • Werkgevers en bedrijven maken zich niet schuldig aan corruptie, omkoping, vervalsing of afpersing.

Bron: Amfori.org

Hogewoning heeft de Code of Conduct ondertekend en ook onze leveranciers moeten de Code of Conduct ondersteunen.

Goede doelen

Hogewoning draagt een deel van haar nettowinst af aan lokale en internationale goede doelen. De Hogewoning Foundation speelt hier een belangrijke rol in. We kiezen voor stichtingen en initiatieven die iets voor mens, dier en milieu doen. Zo steunen wij al jaren o.a. het Wereld Natuur Fonds, Artsen zonder Grenzen, het Nederlands Kanker Instituur, Dorcas en De Brug met een financiële bijdrage.

WWF logo - MVO bij Hogewoning
Artsen zonder grenzen logo - MVO bij Hogewoning
Netherlands cancer institute - MVO bij Hogewoning

We investeren bewust veel tijd en geld in de duurzaamheid van onze eigen keten en bedrijfsvoering, en vinden het belangrijk dat dit ook in andere sectoren gebeurt.

Onze website maakt gebruik van cookies. In ons Privacy Statement staat precies hoe we met persoonsgegevens omgaan.